Mengatasi Vertigo

mengatasi vertigo

Apabila Vertigo mogok jika anda merasa pening, rekat, dan persekitaran sekeliling anda berputar? Ia boleh anda tengah, mengalami vertigo. Apa yang perlu dilakukan untuk membantu diri anda ketika itu pening pening ini datang? Berikut adalah beberapa tips yang boleh membantu.

  • Tarik nafas sedalamnya, kemudian pejamkan mata dan segera mendapatkan kedudukan yang membolehkan anda berbohong. Jika tidak boleh, segera duduk.
  • Jika anda berasa loya dan ingin muntah, segera berusaha membantu mereka yang berhampiran dengan anda untuk membantu anda ke tandas.
  • Apabila berbaring, mengekalkan jawatan tersebut sehingga serangan vertigo berkurang atau hilang.
  • Mata Buka perlahan-lahan dan cuba Condongkan badan atau menggerakkan kepala anda perlahan-lahan. Jika tindakan ini tidak mampu menghentikan serangan vertigo, bermakna anda harus segera menutup mata saya, atau kembali ke kedudukan asal. Langkah-langkah ini juga boleh anda praktikkan untuk mengurangkan atau mencegah vertigo:
  • Tidur dengan kedudukan kepala yang agak tinggi.
  • Apabila kira-kira untuk bangun dari katil, bangun perlahan-lahan dan duduk dahulu.
  • Elakkan membengkokkan kedudukan apabila mengumpul barang-barang.
  • Elakkan kedudukan kepala mendongakkan, sebagai contoh, untuk mengambil objek dari ketinggian.
  • Memindahkan kepala anda dengan berhati-hati jika kita pergi dalam kedudukan rata (mendatar) atau apabila leher berada dalam kedudukan yang melihat.

Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa apabila kita merasa rekat berkali-kali, mesti diterangkan secara terperinci kepada doktor bagaimana pening kita adalah sejarah. Oleh itu, doktor boleh mengelaskan, vertigo kita mengalami sama ada berat atau ringan. Kes-kes ringan (walaupun tidak semestinya ringan gejala) kebanyakan tidak menyebabkan kerosakan kepada organ-organ badan. Sebagai contoh, di mana akibat tekanan, vertigo pesakit mungkin berasa kepalanya seperti pening berputar untuk muntah-muntah. Walau bagaimanapun, apabila tekanan telah hilang, vertigo telah hilang.

Walau bagaimanapun, jika mengalami gayat yang teruk. Pesakit perlu menjalani pelbagai rawatan perubatan, terdiri daripada peperiksaan daripada yang Electromyography (EMG) untuk pemeriksaan dengan alat pengimejan resonans magnet (MRI) yang canggih. Pemeriksaan ini akan menentukan sama ada pesakit mengalami gangguan dalam saluran darah di dalam otak, atau tidak. Kadang-kadang, penghidap juga memerlukan pemeriksaan lanjut oleh pakar ENT atau mata.

Facebook Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *